19 listopada 2016

Rosół


Witajcie,

dzisiaj przepis na domowy rosół - idealny na te... jesienno-zimowe dni, a jeszcze lepszy na chorobę. 


-1 skrzydełko kurczaka
-1 podudzie kurczaka
-mały szponder wołowy - 25/30 dkg
-2 marchewki

-1/3 selera
-1 pietruszka
-ćwiartka kapusty włoskiej
-kilka ziaren ziela angielskiego
-2 liście laurowe
-kilka ziaren pieprzu
-vegeta - do smaku i wedle uznania
-2-3 kostki rosołowe/drobiowo-wołowe


Umyte mięso gotować w wodzie ok. 10-15 min. Odlać szumowiny. Włożyć wraz z wywarem do dużego garnka, dodać jeszcze wodę - całość około 4 - 5 litrów. Dodać umyte i pokrojone warzywa, przyprawy oraz kostki rosołowe - gotować na małym ogniu ok. 40-60 min.

Osobno ugotować makaron nitki, odcedzić, przelać chłodną wodą, dodać do rosołu. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem, posypać natką pietruszki.


Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz