Witajcie,
dzisiaj przepis na domowy rosół - idealny na te... jesienno-zimowe dni, a jeszcze lepszy na chorobę.
-1 skrzydełko kurczaka
-1 podudzie kurczaka-mały szponder wołowy - 25/30 dkg
-2 marchewki
-1/3 selera
-1 pietruszka
-ćwiartka kapusty włoskiej
-kilka ziaren ziela angielskiego
-2 liście laurowe
-kilka ziaren pieprzu
-vegeta - do smaku i wedle uznania
-2-3 kostki rosołowe/drobiowo-wołowe
Umyte mięso gotować w wodzie ok. 10-15 min. Odlać szumowiny. Włożyć wraz z wywarem do dużego garnka, dodać jeszcze wodę - całość około 4 - 5 litrów. Dodać umyte i pokrojone warzywa, przyprawy oraz kostki rosołowe - gotować na małym ogniu ok. 40-60 min.
Osobno ugotować makaron nitki, odcedzić, przelać chłodną wodą, dodać do rosołu. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem, posypać natką pietruszki.
Smacznego!