16 lipca 2016

Dyniowe Tagliatelle



Witajcie,

dzisiaj lekki i pożywny makaron, który przygotujecie w pół godziny.

-makaron tagiatelle około 150-200 g
-150 g dyni pokrojonej w kostkę
-100 g szynki parmeńskiej (można zastąpić drobno pokrojonym boczkiem)
-1/4 szklanki białego wina
-150 ml śmietanki kremówki (30-36%)
-2 jajka
-2 czubate łyżki mascarpone
-3 łyżki posiekanej pietruszki
-2-3 łyżki oleju
-sól, świeżo zmielony pieprz, czosnek

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Dynię kroimy w kostkę, szynkę parmeńską drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy szynkę, a następnie dodajemy dynię. Smażymy kilka minut aż dynia zmięknie. Dolewamy wino i czekamy aż większość odparuje. Stopniowo dodajemy śmietankę tak, aby się nie zważyła. Gdy wlejemy całość dodajemy mascarpone i energicznie mieszamy aby powstał gęsty sos bez grudek. Na koniec czas na posiekaną pietruszkę i doprawienie według uznania solą, świeżo zmielonym pieprzem i czosnkiem. Dodajemy ugotowany makaron, dokładnie mieszamy i ściągamy z ognia. W osobnej miseczce rozbijamy jajka, a następnie je roztrzepujemy. Powoli wlewamy je do makaronu i mieszamy. Trzeba być bardzo ostrożnym, aby jajka się nie ścięły - nie chcemy przecież jajecznicy :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz