23 lipca 2016

Gnocchi w Sosie Pieczarkowym


Witajcie,

dzisiaj coś szybkiego na lunch - gnocchi! :) Parę lat temu w konkursie wygrałam miejsce na warsztatach kulinarnych w Warszawie z mistrzem kuchni włoskiej - Giancarlo Russo. To właśnie dzięki Giancarlo nauczyłam się perfekcyjnie przyrządzać gnocchi i włoskie makarony!

Przepis, którego używaliśmy na warsztatach wyglądał następująco:
-200g ziemniaków
-300g szpinaku mrożonego
-100g mąki
-1 żółtko
-sól

Z tego oczywiście powstaną zielone kluseczki z posmakiem szpinaku. Dzisiaj zrobiłam te zwykłe, więc po prostu należy użyć odrobinę więcej mąki - na oko.

Sos:
-4-5 pieczarek
-100 ml mleka
-100 ml białego wina
-pół szklanki śmietanki kremówki (30-36%)
-łyżka mąki
-2 łyżki posiekanej pietruszki
-łyżka oliwy
-łyżka masła
-sól, pieprz, czosnek do smaku

Pieczarki obrać i smażyć na maśle i oliwie do zrumienienia. Ugotować gnocchi i dodać do pieczarek. Wlać wino i poczekać aż odparuje, powoli wlewać mleko i śmietankę tak, aby się nie zważyła. Na koniec odlać kilka łyżek sosu i zmieszać z mąką. Po zdjęciu z ognia dodać pietruszkę.

Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz