17 lipca 2016

Sałatka z Karmelizowaną Gruszką


Witajcie,

z racji dwóch dni wolnego wybieram się zaraz do Nicei i Cannes, dlatego dzisiaj lekka i prosta w przyrządzeniu sałatka. Fajnie czasem odpocząć od ciężkiego jedzenia - wczoraj musiałam przygotować 3 daniową kolację dla 10 osób.

-1 średnie opakowanie Mâche (Roszponka Warzywna)
-1 gruszka
-cukier brązowy + masło
-10 winogron
-100 g sera feta
-garść nasion (ziaren? słyszałam wiele wersji i szczerze powiedziawszy nie wiem która jest poprawna) słonecznika
-ocet i sos balsamiczny

Sałatę myjemy i osuszamy. Gruszkę kroimy w ósemki i wykrawamy gniazda nasienne. Na patelni rozpuszczamy masło i cukier, a następnie karmelizujemy gruszki. Nie podam Wam dokładnie proporcji, należy to zrobić "na oko" - gwarantuję, że tego nie da się zepsuć :) Gotowe gruszki układamy na sałacie jak na zdjęciu. Winogrona przekrawamy na pół, wyciągamy pestki. Wraz z pokrojoną w kostki fetą układamy w estetyczny sposób na sałacie. Posypujemy pestkami słonecznika, skrapiamy całość octem balsamicznym. Dodatkowo polecam Wam zakup gęstego sosu balsamicznego - najlepszy jaki kiedykolwiek miałam, to ten z Lidla. Jest cała seria, zwykły, pomarańczowy i borówkowy. Trzeba na nie polować jak się pojawia tydzień włoski.

Smacznego!


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz